Bu çalışma, 2014 yılında farklı karayemiş tiplerine ait meyvelerin depolama süresince kalite
değişimleri ile patolojik ve fizyolojik bozuklukları belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ordu
ilinde sekiz farklı karayemiş (Prunus laurocerasus) ağaçlarından hasat edilen meyveler 0°C
sıcaklık ve %90 oransal nemde 60 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Depolama başlangıcında
ve depolama süresince 15 gün aralıklarla alınan örneklerde bazı kalite değişimleri ve kayıplar
incelenmiştir. Karayemiş tiplerinin meyve ağırlığı, en ve boy değerleri sırasıyla 1.80-4.93 g,
14.27-20.95 mm ve 13.75-19.21 mm arasında değişmiştir. Karayemiş meyvelerinde hakim
şeker fruktoz olup, 6.93-8.03 g/100 g yaş ağırlık (YA) arasında değişirken, glikoz miktarı
1.89-2.22 g/100 g yaş ağırlık (YA) arasında değişmiştir.
Yalnızca 60 günlük depolama sonunda, Tip 3 no'lu karayemiş tipi dışındaki karayemiş
tiplerine ait meyvelerde %1.92-%12.46 oranında çürüklük gelişimi saptanmıştır. Depolama
sonunda ağırlık kaybı Tip 4 no'lu karayemiş meyvelerinde en yüksek (%4.92), Tip 1 no'lu
karayemiş meyvelerinde ise en düşük (%1.38) bulunmuştur. Depolama süresince Tip 3 ve Tip
4 no'lu karayemiş meyvelerinin h° değeri, suda çözünür kuru madde ve titre edilebilir asit
miktarı en yüksek bulunurken, saptan kopma kuvveti ve C* değeri en düşük bulunmuştur. Tip
3 no'lu karayemiş meyvelerinin ortalama toplam fenol miktarı ve antioksidan aktivitesi en
yüksek olmuş, sırasıyla 148.6 mg GAE/100 g yaş ağırlık (YA) ve 101.06 µmol TE/g YA
olarak saptanmıştır. Tip 8 no'lu karayemiş meyvelerinin beğeni puanı en yüksek iken, genel
olarak depolama sonunda Tip 4 ve Tip 3 no'lu karayemiş tiplerinde salkım esmerleşmesi daha
belirgin olmuştur. Sonuçlar; karayemiş tiplerine ait meyvelerin fiziksel, kimyasal ve
biyokimyasal özellikleri bakımından önemli farklılıkların olduğunu göstermiştir. Tüm
karayemiş tiplerinin meyveleri 45 gün, Tip 2, 7 ve 8 no'lu karayemiş tiplerinin meyveleri 60
gün süreyle başarıyla depolanabileceği saptanmıştır.
In this study, the quality changes including the pathological and physiological disorders that
occurred during storage of fruits of different types of cherry laurel in 2014 were determined.
Fruits were harvested from eight different cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) trees in
Ordu stored and maintained at 0°C and 90% relative humidity for 60 days. The samples were
taken at the beginning of the storage and at 15 days intervals during the storage period and
some quality changes and loses were examined. Fruit weight, width and height values of
examined cherry laurel types ranged between 1.80-4.93 g, 14.27-20.95 mm and 13.75-19.21
mm respectively. The dominant sugar is fructose in cherry laurel and ranged between 6.93-
8.03 g/100 g fresh weight (fw) and the amount of glucose was 1.89-2.22 g/100 g fresh weight
(fw).
After 60 days of storage, except Type 3, decay was determined in the fruits of cherry laurel at
a rate of 12.46-1.92%. At the end of the storage, maximum weight loss was observed at Type
4 (4.92%), whereas the lowest weight loss was in Type 1 (1.38%). During storage the highest
h° value, total soluble solid and titratable acidity content were found in Type 3 and Type 4,
whereas the tensile strength and the C* value were the lowest. Type 3, the average total
phenol content and antioxidant activity was highest as 148.6 mg GAE /100 g fresh weight
(fw) and 101.06 µmol TE/g fresh weight (fw) respectively, The best overall score is obtained
from Type 8 fruit and at the end of storage, Type 4 and Type 3 bunches showed clear
browning. The results indicate that cherry laurel fruits showed significant differences in
physical, chemical and biochemical properties. All types of laurel fruits were stored 45 days;
and Type 2, 7 and 8 could be stored for 60 days successfully.