Çal yöresinde iki yıl süre ile yapılan (2009-2010) ceviz seleksiyon çalışması
sırasında 5000’den fazla ceviz ağacı dikkate alınmış ve bunların 129’undan meyve
örneği alınmaya değer bulunmuştur. Meyve örneği alınan bu tiplerde önemli meyve
özellikleri ile ağaç özellikleri incelenmiştir. Yapılan değerlendirmeler ve tartılı
derecelendirme sonucu 25 ceviz tipi ümitvar görülerek seçilmiştir. Seçilen tiplerin
meyve ağırlıkları; 10.86gr (20 ÇAL 113) ile 16.28gr (20 ÇAL 129); iç ağırlıkları 5.79 gr
(20 ÇAL 034) ile 7.69 gr (20 ÇAL 061); iç oranları %50.00 ile %56.57 arasında
bulunmuştur. Seçilen genotiplerin kabuk kalınlıkları; 0.97 mm(20 ÇAL 113) ile 1.68
mm (20 ÇAL 123) arasında değişmiş, yan dallarda meyve tutma oranları %30.00-80.00
arasında değişmiştir. Ümitvar seçilen genotiplerin kül oranları % 0.80 (20 ÇAL 079) ile
% 2.00(20 ÇAL 004); protein oranı % 9.22 (20 ÇAL 032) ile 18.81 (20 ÇAL 034); yağ
oranları % 47.20 (20 ÇAL 061) ile 80.27 (20 ÇAL 129) arasında değişmiştir. Ayıca
tiplerimizde doymuş yağ asitlerinden, palmitik asit % 4,78-8,62 ortalama % 6,55,
steraik asit % 1,95-3,53 ortalama % 2,57 oranında tespit edilirken; doymamış yağ
asitlerinden oleik asit %13,28-30,97 ortalama %20,54, linoleik asit %47,38-65,98
ortalama %59,52 ve linolenik asit %5,45-13,94 ortalama %10,10 olarak tespit edilmiştir,
Researching in the region for a period of two years (2009-2010) during the
operation of selection, more than 5.000 walnut walnut tree has been taken into account,
and worthy of their example 129 fruit. Fruit trees with fruit characteristics of this type,
the properties of specimens examined. Weighted ratings as a result of the evaluations,
and 25 were selected promising type of walnut. Weights of the selected types of fruit;
10.86gr (20 ÇAL 113) with the 16.28gr (20 ÇAL 129); internal weights 5.79 g (20 ÇAL
034) and 7.69 g (20 ÇAL 061), internal rate of 50.00% and 56.57% were found. The
selected genotypes, shell thickness, 0.97 mm (20 ÇAL 113) and 1.68 mm (20 ÇAL123)
ranged between the side branches of fruit retention rates varied between 30.00-80.00%.
Promising genotypes selected ash rates 0.80% (20 ÇAL 079) with 2.00% (20 ÇAL 004);
protein content of 22.9% (20 ÇAL 032) to 18.81 (20 ÇAL034); oil rates 47.20% (20
ÇAL 061) to 80.27 ( 20 ÇAL 129) ranged from. You definitely saturated fatty acids,
palmitic acid, 6.55% on average from 4.78 to 8.62%, 2.57% average rate of 1.95 to
3.53% were detected steraik acid, unsaturated fatty acids, oleic acid 13.28% -30.97
20.54% on average, 59.52% on average from 47.38 to 65.98% linoleic acid and
linolenic acid from 5.45 to 13.94% 10.10% were identified as the average .