Bu araştırma 2009-2010 yıllarında Balıkesir iline bağlı Gönen İlçesi ile İlçeye
bağlı; Korudeğirmen Köyü, Tütüncü Köyü, Dızman Köyü, Balcı Köyü, Dedeköy Köyü,
Kumköy Köyü, Gaybular Köyü, Karasukabaklar Köyü, Suçıktı Köyü, Tuzakçı Köyü,
Kalfaköy Köyleri’nde ceviz seleksiyonu amacıyla yürütülmüştür.
Bu çalışmada, 150 ağaçtan meyve örneği alınmış ve meyve özellikleri
bakımından önemli görülen 10 ceviz tipi ümitvar olarak seçilmiştir.
Tartılı derecelendirme puanına göre ümitvar seçilen 10 tipin meyve ağırlıkları
10.83 g ile 16.97 g, iç ağırlıkları 5.65-7.64 g, randımanı % 44.86-57.09 ve kabuk
kalınlıkları 0.97-1.47 mm arasında değişmiştir.
Ümitvar seçilen tiplerde yağ oranları % 52.27-%67.97, kül miktarlarının % 2.40-
3.70, nem oranlarının % 3.02-4.41, protein oranlarının % 8.93-14.36 arasında olduğu
gözlenmiştir.
Sonuç olarak (10 KRS 136), (10 MRK 50), (10 BLC 63), (10 MRK 45), (10
MRK 46), (10 DZM 34), (10 MRK 47), (10 KUM 117), (10 MRK 49) ve (10 DZM 36)
nolu tipler dikkate değer bulunmuş olup, üzerinde çalışılması tavsiye edilmektedir.
This research in the years 2009-2010 in the province of Balikesir and Gonen
County due to the district; Korudeğirmen Village, Tütüncü Village, Dizman Village,
Village Balci, Dedeköy Village, Kumkoy Village, Gaybular Village, Karasukabaklar
Village, Suçıktı Village, Tuzakçı Village, Kalfaköy walnut selection was carried out to
villages. İn this study, 150 samples were taken from fruit from the tree and fruit
characteristics are important in terms of 10 was chosen as a promising type of walnut.
Weighted rating score, according to selected 10 promising type of fruit weight of 16.97
g to 10.83 g, the internal weights of 5.65-7.64 g, 44.86-57.09 % yield and bark
thickness varied between 0.97-1.47 mm. 67.97 % 52.27 %-selected types of promising
oil rates, the amount of ash, 2.40-3.70 %, moisture ratio 3:02 to 4:41 %, protein was
observed between the rates of 8.93-14.36 %.
As a result; (10 KRS 136), (10 MRK 50), (10 BLC 63), (10 MRK 45), (10 MRK
46), (10 DZM 34), (10 MRK 47), (10 KUM 117), (10 MRK 49) and (10 DZM 36) were
found to be promising walnut types and are the suggested that they should be
considered for further studies.