DSpace Repository

Kastamonu İli Taşköprü, Tosya Ve Daday İlçelerinde Yetiştirilen Cevizlerin Seleksiyon Yolu İle Islahı

Show simple item record

dc.contributor.author Abdiş, Adem
dc.date.accessioned 2022-08-12T08:18:44Z
dc.date.available 2022-08-12T08:18:44Z
dc.date.issued 2010
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1157
dc.description.abstract Bu araştırma Kastamonu ili, Taşköprü, Tosya ve Daday ilçelerinde yetiştirilen cevizlerin seleksiyonu amacıyla 2008?2009 yıllarında yürütülmüştür. Bu amaçla, yaklaşık 20.000'den fazla ceviz ağacı incelenerek, 95 ağaçtan meyve örneği alınmış ve meyve özellikleri bakımından önemli görülen 10 ceviz tipi ümitvar olarak seçilmiştir. Tartılı derecelendirme puanına göre seçilen 10 tipin meyve ağırlıkları 9.04 g ile 14.13 g, iç ağırlıkları 5.79?8.58 g, randımanı %53.00?65.38 ve kabuk kalınlıkları 0.82?1.10 mm arasında değişmiştir. İncelenen tiplerde meyve kabuk kalınlıkları genelde ince ve kolay ayrılır nitelikte belirlenmiştir. Ümitvar seçilen tiplerde protein oranları %13.49-%20.94, yağ oranları %52.27-%67.97 arasında ve yağ asit miktarları; linoleik asit %51.76-%63.00, oleik asit %10.85-%16.10, palmitik asit %4.99-%6.43, stearik asit %1.46-%2.37 olarak tespit edilmiştir. en_US
dc.description.abstract Tosya and Daday districts of Kastamonu for selecting walnuts years 2008–2009. In this study, amount 20.000 walnut types were observed and 95 types evaluated and 10 walnut types selected from these 95 types. 10 types were selected based on fruit weight, kernel weight , the percentage of kernel, and shell thickness and these characters were ranged between 9.04 and 14.13 g, 5.09 and 8.58 g, 53.00 and 65.38%, 0.82 and 1.10 mm, respectively. The shell thickness is found to be thin and easy to crack in evaluated types. Protein and fat contents of secected types varied from 13.49% to 20.94% and from 58.98% to 67.11%, respectively. The range of fatty acid contents in the fruits these types were also determined between 41.34%- 66.11% for linoleik acid, between 13.74% and 41.84% for oleik asit, between 4.35% and 6.39% for palmitic acid and between 1.24%-2.19% for stearic acid. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Ceviz (Juglans regia L.), Seleksiyon ıslahı, Kastamonu,Walnut (Juglans regia L.), Selection breeding, Kastamonu en_US
dc.title Kastamonu İli Taşköprü, Tosya Ve Daday İlçelerinde Yetiştirilen Cevizlerin Seleksiyon Yolu İle Islahı en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account