Bu araştırmada; 2007 ve 2008 yıllarında Giresun İli Piraziz İlçesinde yetiştirilen
Tombul, Sivri ve Kalınkara fındık çeşitlerinde optimum hasat tarihlerinin belirlenmesi
amacıyla değişik hasat zamanlarının meyve kalitesi üzerine etkisi incelenmiştir. 3
tekerrürlü yürütülen çalışmada optimum hasat tarihinin belirlenmesi amacıyla önemli
kimyasal bileşenlerin analizleri yapılmış ve tiplerdeki kabuklu fındık eni, boyu ve
kalınlığı, iç fındık genişliği, boyu ve kalınlığı, meyve ağırlığı, iç ağırlığı, randıman, iç
iriliği ve meyve iriliği belirlenmiştir. Değişik hasat zamanlarının, meyve kalite
özellikleri üzerine istatistiksel olarak önemli düzeyde etkisi olmuştur. Genel olarak
hasat zamanının ilerlemesi ile meyve ağırlığı, iç ağırlığı, randıman, meyve iriliği, iç
iriliği, protein ve yağ oralarında artış olmuş, kabuk kalınlığı ve kül oranında düşüş
olmuştur. Meyve ağırlığı, iç ağırlığı, meyve iriliği, kabuk kalınlığı ve randımanda en
yüksek değerlere her üç çeşitte de ortalama olarak 13 Ağustos ve 17 Ağustos
tarihlerinde hasat edilen fındıklarda ulaşılmıştır. Protein ve yağ değerlerinde en yüksek
değerlere ise, 9 Ağustos ve 13 Ağustos tarihlerinde hasat edilen fındıklarda ulaşılmıştır.,
In this study, in 2007 and 2008 grown in the Giresun province Piraziz Country
Tombul, Sivri, and the optimum harvest date Kalınkara hazelnut varieties in order to
determine the optimum harvest date of different harvest time on fruit quality were
investigated. Study was carried out with 3 replicates the history of the purposes of
determining the optimum harvest of an important chemical component analysis has
been and types of nuts in the shell width, length and thickness of the inner nut width,
length and thickness, fruit weight, kernel weight, the yield, and fruit within massiveness
and fruit massiveness has been identified. Of different harvest time, fruit quality
characteristics on the level of impact was statistically significant. In general, the
progress of the harvest time and fruit weight, kernel weight, the yield, fruit enormity,
the enormity of the interior, has been an increase in protein and fat ratio. Shell thickness
and ash at the rate of decline has been. Fruit weight, kernel weight, fruit grit size, shell
thickness and yield the highest values on average in all three varieties, and August 13
and harvested on August 17 has been reached in the nuts. The highest values for protein
and fat is 9 August and 13 August date was reached in the harvested nuts.