dc.contributor.author |
Çorumlu, Mustafa Serdar |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-12T08:02:31Z |
|
dc.date.available |
2022-08-12T08:02:31Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.date.submitted |
2010 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1135 |
|
dc.description.abstract |
Araştırma 2007, 2008 ve 2009 yıllarında Çorum ili İskilip İlçesinde yetiştirilen
32 mahalli elma çeşidinin (Tergöynek, Yapraklı, Sandık, Afun, Tencere, Tütüncü, Kış
Afunu, Uğurlu, Şeker, Kadeis-1, Kadeis-2, Çukur, Kazan, Kasımcan, Gök, Karabaldır,
Garip, Kabamüslüme-1, Kabamüslüme-2, Mor-1, Mor-2, Tatlı Tengerlek, Sinep,
Karamüslüme, Çiğit, Kılıç, Yivlik Misket, Misket-1, Misket-2, Misket-3, Misket-4,
Misket-5), fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi ve çeşitlerin genetik
kaynak olarak korunması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre;
çeşitlerde tam çiçeklenme 13-30 Nisan tarihleri arasında, meyvelerin olgunlaşması 10
Temmuz-30 Ekim tarihleri arasında olmuştur. Çeşitlerin ortalama meyve ağırlıkları
49.62 g (Yapraklı)-304.41 g (Tencere); Suda Çözünebilir Kuru Madde Miktarı %9.3
(Kadeis-1)- %16.65 (Uğurlu) ile titre edilebilir asitlik ise 1.34 g/l (Kasımcan)- 8.62 g/l
(Tergöynek) arasında saptanmıştır., |
en_US |
dc.description.abstract |
This study was carried out on 32 local apple cultivars (Tergöynek, Yapraklı,
Sandık, Afun, Tencere, Tütüncü, Kış Afunu, Uğurlu, Şeker, Kadeis-1, Kadeis-2, Çukur,
Kazan, Kasımcan, Gök, Karabaldır, Garip, Kabamüslüme-1, Kabamüslüme-2, Mor-1,
Mor-2, Tatlı Tengerlek, Sinep, Karamüslüme, Çiğit, Kılıç, Yivlik Misket, Misket-1,
Misket-2, Misket-3, Misket-4, Misket-5) grown in the district İskilip Çorum Province,
Turkey in 2007,2008 and 2009. The aims of the study were to determine the
phenological and pomological characteristics and to protect these cultivars as genetical
sources. According to observations, the full blooming occured between April 10th and
April 30th and the fruits were harvested between July 10th and Oktober 30th in all
cultivars. The average fruit weights were between 49.62 g (for Yapraklı) and 304.41 g
(for Tencere). Average total soluble solid ranged between 9.3 (for Kadeis-1) and
16.65% (for Uğurlu) while the highest of titrable acidity was observed between .34 g/l
Kasımcan and 8.62 g/l Tergöynek cultivar. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
İskilip, Apple, Pomology, Phenology, Local Varieties,,İskilip, Elma, Pomoloji, Fenoloji, Mahalli Çeşit, |
en_US |
dc.title |
Çorum İli İskilip İlçesinde Yetiştirilen Bazı Yerel Elma (malus communis l.) Çeşitlerinin Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi |
en_US |
dc.title.alternative |
DETERMINATION OF PHENOLOGICAL AND POMOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SOME LOCAL APPLE (Malus communis L.) CULTIVARS GROWN IN İSKİLİP PROVINCE ÇORUM |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |