Bu çalışmada, Hayward çeşit kivi bitkisine artan dozlarda topraktan ve
yapraktan uygulanan borun, verim ve bazı meyve özellikleri ile yaprakların N, P, K ve
B içerikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine
göre, 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Kivi bitkisine topraktan yapılan uygulamalarda,
sodyum penta boratın (% 18 B) farklı çözünürlüğe sahip mikro kristalli ürünü (MĐKÜ)
ile makro kristalli ürünü (MAKÜ), 0-3-6-9 g B omca-1 düzeyinde; yapraktan
uygulamada ise MĐKÜ 0-100-200-300 mg B L-1 düzeyinde Ordu ili ekolojik
koşullarında yetiştirilen kivi bitkisine 2007 ve 2008 yıllarında uygulanmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre en yüksek verim, 2007 yılında, 71,32 kg omca-1 ile
yapraktan uygulanan 200 mg B L-1 dozunda, 2008 yılında 76,07 kg omca-1 ile MĐKÜ
uygulamasının 6 g B omca-1 dozunda; iki yılın ortalamasında ise 70,03 kg omca-1 ile
MĐKÜ uygulamasının 6 g B omca-1 dozunda tespit edilmiştir. Uygulanan borlu gübrenin
verim üzerine etkisi, denemenin ilk yılında istatistikî açıdan önemli bulunmazken, gübre
çeşidinin ikinci yılda %1; iki yılın ortalamasında ise %5 düzeyinde önemli etki yaptığı
saptanmıştır. Uygulanan borlu gübreler ortalama meyve ağırlığını azaltırken, MĐKÜ
uygulaması suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarını düzenli bir şekilde
arttırmış; MAKÜ ve yapraktan uygulamada 3 g B omca-1 ve 100 mg B L-1 dozundan
sonra SÇKM’yi azaltmıştır. Meyve eti sertliği MĐKÜ uygulaması hariç diğer
uygulamalarda kontrolden düşük bulunmuştur. Bor uygulamasının meyve eni ve boyu,
meyve suyu pH’sı ve titre edilebilir asitlik üzerine etkisi istatistikî açıdan önemli
olmamıştır. Artan düzeylerde topraktan ve yapraktan uygulanan bor, yaprakların bor
içeriğini arttırmış ve istatistiki açıdan %1 düzeyinde önemli etki yaptığı tespit
edilmiştir. Gübre uygulamalarının, yaprakların N içeriği üzerine etkisi önemli
bulunmazken; P içeriğinde genel olarak artışlar elde edilmiştir.,
This study was conducted to determine the effect of increasing boron
fertilization on the yield, in some fruit characteritics, and N, P, K and B contents of
leaves of kiwifruit vines. The experimental design was copmpletely randomized design
with four replications. Boron fertilizers with macro (MACF) and micro (MICF)
crystalline (sodium penta borate; 18 B %) forms were applied into soil and only MICF
was sprayed on leaves of Hayward Kiwifruit vines in Ordu province in 2007 and 2008
growing season. For this purpose 4 doses of boron at the amount of 0, 3, 6, 9 g B vines-1
as a soil application and 4 doses of boron at the amount of 0, 100, 200, 300 mg B L-1 as
a foliar applications.
According to the results, the highest fruit yield were 71.32 kg vine-1 at the first
year and 76.07 kg vine-1 at the second year and 70.03 kg vine-1 as average of years with
foliar application (200 mg B L-1), MICF application (6 g B vine-1) and MICF
application (6 g B vine-1), respectively. Fruit yields were not significantly affected by
the boron fertilization in 2007, but fruit yields were significantly affected (p<0.01,
p<0.05) in 2008 and as average of years by various boron fertilizers. Mean fruit weight
were reduced from boron applications. While total soluble solid contents were increased
with MICF application, MACF and foliar application were decreased after 3 g B vines-1
and 100 mg B L-1 doses. Fruit firmness were lower than control except MICF
application. Fruit width, fruit length, acidity of juice and titratable acidity of the juice
were not significantly affected by boron applications. Increasing soil and foliar boron
application increased B contents of leaves and significantly (p<0.01) with the level of
applied B and various boron fertilizers. While leaf N concentrations were not
significantly affected by boron applications, leaf P concentrations were generally
increased by boron applications.