dc.contributor.author |
Günay, Kıvanç |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-12T08:01:13Z |
|
dc.date.available |
2022-08-12T08:01:13Z |
|
dc.date.issued |
2009 |
|
dc.date.submitted |
2009 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1133 |
|
dc.description.abstract |
2007 ve 2008 yıllarında yapılan bu araştırmada ülkemizde son yıllarda üretimi
hızla artan ve bölgemize uygun olan ‘Hayward’ kivi çeşidinin Ordu ili ekolojisindeki
meyve kalite özelliklerinin ve bu özelliklerin rakım ve yöneye göre değişiminin
belirlenmesi amaçlanmıştır.
Araştırmada meyve kalite özelliklerinden, meyve iriliği, meyve ağırlığı, meyve
hacmi, meyve eti yoğunluğu, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı,
toplam kuru madde miktarı, pH, C vitamini, meyve suyu miktarı ve titre edilebilir
asitlik değerlerine bakılmıştır. Yıllar arasında küçük farklılıklar olmasına rağmen genel
olarak benzer sonuçlar elde edilmiştir.
Rakım artışına bağlı olarak meyve eti yoğunluğunun ve suda çözünebilir kuru
madde miktarının arttığı, meyve iriliği, meyve ağırlığı, meyve hacminin ise azaldığı, C
vitamini değerinin ise orta rakımda en az olduğu belirlenmiştir. Diğer meyve kalite
özelliklerinin ise rakım artışından etkilenmediği belirlenmiştir.
Yöneye göre, güneydeki meyvelerin meyve iriliği, meyve ağırlığı, meyve eti
yoğunluğu ve titre edilebilir asitlik değerlerinin daha yüksek, kuzey yöneyde ise suda
çözünebilir kuru madde miktarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Diğer meyve
kalite özelliklerinin ise yöneyden etkilenmediği belirlenmiştir., |
en_US |
dc.description.abstract |
Held in 2007 and 2008, the objective this study was to determine in recent years
highly consumed and adapted to our region ‘Hayward’ kiwifruit type’s fruit quality
features in Ordu province ecology and changing of these features according to the
county, elevation and region.
In the study, fruit bigness, fruit weight, fruit volume, flesh density, flesh
firmness, soluble solid quantity, total solid matter quantity, pH, vitamin C, juice
quantity and titratable acidity rates of fruit quality features were studied. Generally,
similar results were obtained despite little differences between years.
Depending on the rising elevation it was defined that flesh density and soluble
solid quantity inreased, fruit bigness, fruit weight and fruit volume decreased, vitamin C
degree was the least at middle elevation. Other fruit quality features wasn’t effected due
to the rising elevation.
According to the direction, fruit bigness, fruit weight, flesh density and titratable
acidity rates of the fruits in the south part was higher than that of the north part, soluble
solid quantity of the fruits in the north part was higher than that of the south part. It was
defined that other fruit quality features weren’t effected by the direction changes. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Kivi, A. deliciosa, ‘Hayward’, Rakım, Yöney, Yer,Kivifruit, A. deliciosa, ‘Hayvard’, Elevation, Direction, Location |
en_US |
dc.title |
Ordu Ekolojisinde Yetiştirilen 'Hayward' (A. deliciosa Planch) Kivi Çeşidinde Önemli Meyve Kalite Özelliklerinin Rakım ve Yöneye Göre Değşimleri |
en_US |
dc.title.alternative |
VARIATION IN IMPORTANT FRUIT QUALITY CHARACTERISTICS IN ‘HAYWARD’ (A. deliciosa Plach) KIWIFRUIT OF DIFFERENT ELEVATIONS AND DIRECTIONS IN ORDU (TURKEY) PROVINCE |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |