Karadeniz Bölgesinde fındıkta yüksek verim ve kaliteli ürün alınabilmesi için doğru
gübreleme programlarının oluşturulması gerekmektedir. Bunun en önemli parametrelerden
biri bitki tarafından kaldırılan besin element düzeyinin belirlenmesidir. Bu çalışma, Ordu ili
Ünye ilçe sınırından Gülyalı ilçe sınırının sonuna kadar olan bahçelerde yetiştiriciliği yapılan
fındığın yaprakları tarafından topraktan kaldırılan makro (N, P, K, Ca, Mg ve S) ve bazı
mikro (Zn, Cu, Mn, Fe ve B) besin elementi miktarlarının saptanmasına yönelik
gerçekleştirilmiştir.
Araştırmada, yaprak örnekleri meyve oluşum döneminde hasat öncesi alınmıştır. Elde edilen
bulgulara göre; çinko konsantrasyonu sınır değerlerle kıyaslandığında % 21.5’inin <15 mg
kg-1 ‘den düşük olduğu ve “az” olarak sınflandırıldığı ve % 78.5’inin ise 15 - 80 mg kg-1
arasında yer aldığı ve “yeterli” olarak sınıflandırıldığı tespit edilmiştir. Çinko
konsantrasyonu 10 - 68 mg kg-1 arasında değiştiği ve ortalama 21 mg kg-1 olduğu
saptanmıştır. Söz konusu değerler demir için 106 - 702 mg kg-1
arasında değiştiği, ortalama
228 mg kg-1 olduğu, mangan için 27 - 1788 mg kg-1 arasında değiştiği, ortalama 468 mg kg-1
olduğu, bakır için 4.8 - 8.6 mg kg-1 arasında değiştiği, ortalama 6.6 mg kg-1 olduğu, bor için
3.8 - 96.7 mg kg-1 arasında değiştiği, ortalama 24.9 mg kg-1 olduğu belirlenmiştir.
Yaprak örneklerinde yapılan analiz sonuçlarına göre element konsantrasyonu azot için %
0.86 - 2.39 arasında değiştiği, ortalama % 1.91 olduğu bulunmuştur. Söz konusu değerler
fosfor için % 0.08 - 0.22 arasında değiştiği, ortalama % 0.14 olduğu, potasyum için % 0.36 -
1.40 arasında değiştiği, ortalama % 0.77 olduğu, magnezyum için % 0.12 - 0.45 arasında
değiştiği, ortalama % 0.22 olduğu, kalsiyum için % 1.05 - 2.20 arasında değiştiği, ortalama
% 1.52 olduğu, kükürt için % 0.09 - 0.16 arasında değiştiği, ortalama % 0.12 olduğu elde
edilmiştir.
Fındık meyve verimi üzerine çiftçilerin gübreleme alışkanlıklarının önemli olabildiği
anlaşılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre bir ocağın uygun dozda gübrelenmesi için her bir
çeşitte ve her bölgede kaldırılan besin element miktarlarının ayrı ayrı belirlenmesi gerekir.
The right fertilization programs for improving the yield and quality of hazelnut should be
established in Black Sea region, especially in Ordu province. One of the most important
parameters of this is determining the level of nutrients removed by the plant. The study was
carried out for determining the amount of macro (N, P, K, Ca and Mg) and micro (Cu, Mn,
Fe, Zn and B) nutrients removed from the soil by leaf of hazelnuts orchards in Ordu.
When compared to the leaf limit values, it was found that 21.5 % of the zinc concentrations
<15 mg kg-1
and were classified as "low" and 78.5 % were classified as "adequate" in leaf
analysis. It was determined that the zinc concentration changed between 10- 68 mg kg-1
and
the mean was 21 mg kg
-1
. These values were changed between 106 - 702 mg kg-1
for iron,
228 mg kg-1
for average. For manganese ranged from 27 - 1788 mg kg-1
, for manganese 468
mg kg-1
, for copper 4.8 - 8.6 mg kg-1
, for copper average 6.6 mg kg-1
and 3.8 - 96.7 mg kg-1
for boron, 24.9 mg kg-1
for average, respectively.
In the study, leaf samples were collected before harvesting during hazelnut fruit formation
period. According to the findings obtained, it was found that element concentration in leaf
samples for nitrogen varied from 0.86 - 2.39 %, with an average of 1.91 %. The mentioned
values were obtained as 0.08 - 0.22 % for phosphorus, an average 0.14 %, 0.36-1.40 % for
potassium, an average 0.77 %, 0.12 - 0.45 % for magnesium, an average 0.22 %, 1.05 - 2.20
% for calcium, an average 1.52 %, 0.09 - 0.16 % for sulphur, an average 0.12 %. In addition
to this finding, the amount of N, P, K, Ca, Mg, S, respectively.
It has been understood that fertilizing habits of the farmers can be important on hazelnut
production. According to the results obtained, the amount of nutrients removed in each
region and each region must be determined separately for proper fertilization of a tree.