Abstract:
Bu araştırma 2017 ve 2018 yıllarında Samsun ili Çarşamba ilçesinde doğada
kendiliğinden yetişen muşmula (Mespilus germanica L.) populasyonu ile üreticiler
tarafından yetiştiştirilen, isimsiz ve kaynağı bilinmeyen genotipler üzerinde
yürütülmüştür. Genotiplerde kimyasal ve fiziksel karakterizasyon yapılmıştır. İki
yıllık ortalama değerlere göre meyve ağırlığı 20 g’ın üzerinde olan genotipler
değerlendirilmiş ve böylece 20 genotip çalışma kapsamına alınmıştır. İncelenen
genotiplerde iki yıllık ortalama değerlere göre, meyve ağırlığı 20.0 g-31.61 g, meyve
eni 32.21 mm-39.83 mm, meyve boyu 35.17 mm-44.69 mm, meyve eti oranı % 85.35-
91.21, toplam kuru madde oranı % 24.55-% 32.00, suda çözünür kuru madde miktarı
% 6.80-% 9.90, C vitamini içeriği 170 mg/L-367 mg/L, antioksidan kapasite 16.76
mmol/100 g-190.98 mmol/100 g, organik asit içeriği 780.71 mg/100 mg-1960.6
mg/100 mg, toplam şeker içeriği 10474.2 mg/100 mg-13835.7 mg/100 mg ve toplam
fenol içeriği 23.01 mg/100 g-79.65 mg/100 g arasında değişmiştir. Ayrıca genotiplerde
meyve ağırlığı, meyve eti oranı, suda çözünür kuru madde oranı ve ağaçların verim
potansiyeli özellikleri bakımından “Tartılı Derecelendirme” yapılmış ve 5 adet genotip
ümitvar genotipler olarak seçilmiştir.