dc.description.abstract |
Bu mevcut çalışmada, Trabzon hurmasının buruk çeşidinden (Diospyros kaki cv.
Hachiya) işletme koşullarında üretilen pekmezin fizikokimyasal özellikleri üzerine farklı
sıcaklık ve bekletme sürelerini (40, 60 ve 80 oC’de 6-7200 dk) içeren iki farklı ısıl işlemin
(etüv (E) ve ısıl destekli ultrasonik banyo (IDUB)) etkisi araştırılmıştır. Sıcaklık ve süre ile
fizikokimyasal özelliklerdeki değişimi yansıtan veya optimum koşulları ortaya koyan
matematiksel eşitliklerin elde edililmiştir.
Trabzon hurması pekmezinde; toplam kurumadde (TKM) % 68.402-68.852 suda
çözünür kurumadde (SÇKM) % 65.75-66.20, pH 4.94-4.96, titrasyon asitliği 0.641-662
g/100g (malik asit), L-askorbik asit 224.29-266.67 mg/kg, hidroksimetilfufurol (HMF) 83-88
mg/kg, likopen 7.86-9.06 mg/kg, karoten 11.34-13.60 mg/kg, fenolikler (TFM) 248-267 mg
GAE/100g, DPPH- radikal süpürme aktivitesi (DPPH-RSA) % 52.81-54.55, 100 rpm’de
viskozite 4100-4240 cP, Hunter L* değeri 33.51-35.83, Hunter a* değeri 3.71-4.62, ve Hunter
b* değeri 4.07-0.49 arasında değişmiştir.
Yapılan varyans analizi sonucunda (ANOVA) Trabzon hurması pekmezinin pH,
titrasyon asitliği, HMF, likopen, karoten, TFM, DPPH-RSA, Viskozite, Hunter a* ve Hunter
b* değeri üzerine U (Uygulama)xS (Sıcaklık)xBS (Süre) interaksiyonun etkisi çok önemli
bulunmuştur. L-askorbik asit üzerine UxS ve UxBS interaksiyonları, Hunter L* değeri üzerine
UxS, SxBS interaksiyonları etkili bulunurken, TKM ve SÇKM’nin sadece U ve S ana
faktörlerinden etkilendiği belirlenmiştir (p <0.05).
E ve IDUB uygulamalarının artan sıcaklık ve bekletme sürelerinin Trabzon hurması
pekmezinin fizikokimyasal özelliklerine etkisi, kontrol örneklerine göre farklılık göstermiştir.
Seçilen kalite parametrelerine ait verilere regresyon analizi uygulandığında, parabolid
regresyon veya üç boyutlu polinom eşitliklerinin çok önemli (p <0.001) ve % 82.75-89.02
arasında değişen R2 değerleri vermiştir. Elde edilen bu eşitliklerin kinetik hesaplamalarda
optimum koşulları belirlemede kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.,In this present study, the physicochemical properties of molasses produced from the astringent
variety of persimmon (Diospyros kaki cv. Hachiya) under operating conditions were
determined by two different heat treatments (oven (E), thermal assisted ultrasonic bath
(TAUB)) including different temperature and holding times (6-7200 min at 40, 60 and 80 oC)
effect was investigated. Mathematical equations reflecting the change in physicochemical
properties with temperature and time or revealing the optimum conditions were obtained.
In persimmon molasses has ranged from; total dry matter (TDM) 68.402-68.852 %, soluble
dry mater (SDM) 65.75-66.20 %, pH, 4.94-4.96, titratable acidity 0.641-662 g/100g (malic
acid), L-ascorbic acid 224.29-266.67 mg/kg, hdroxymethylfurfural (HMF) 83-88 mg/kg,
lycopene 7.86-9.06 mg/kg, carotene 11.34-13.60 mg/kg, total phenolics (TPC) 248-267 mg
GAE/100g, DPPH-radical scavenging activity (DPPH-RSA) 52.81-54.55 %, viscosity 4100-
4240 cP at 100 rpm, Hunter L* value 33.51- 35.83, Hunter a* value 3.71-4.62, and Hunter b*
4.07-4.49.
As a result of the analysis of variance (ANOVA), it found to be a very important the effect of
A (Application)xT (Temperature)xDT (Dwell Time) interaction on the pH, titration acidity,
HMF, lycopene, carotene, TFM, DPPH-RSA, viscosity, Hunter a * and b * values of
persimmon molasses. While AxT and AxDT interactions had found to be effective on Lascorbic
acid, AxT, and TxDT interactions on Hunter L* value, it determined that TDM and
SDM were only affected by A and T main factors (p <0.05).
The effect of increasing temperature and holding times of E and TAUB applications on the
physicochemical properties of persimmon molasses differed from the control samples.
When regression analysis was applied to the data belonging to the selected quality parameters,
paraboloid regression or three-dimensional polynomial equations gave very significantly (p
<0.001) and R2 values varying between 82.75-89.02 %. It has been revealed that these
equations obtained can be used in determining optimum conditions in kinetic calculations. |
en_US |
dc.subject |
Diospyros kaki L., Fitokimyasallar, Kalite Parametreleri, Matematiksel modelleme, Pekmez.,Diospyros kaki L., Phytochemicals, Quality parameters, Mathematical modeling, Molasses |
en_US |