Bu araştırma 2015 vejetasyon döneminde Bazı Silajlık Mısır (Zea mays L.) Çeşitlerinde
Silajlık Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi amacıyla Ordu ekolojik koşullarında
yürütülmüştür. Araştırmada deneme materyali olarak özel tohumluk firmalarından temin
edilen toplam 13 mısır çeşidi kullanılmıştır. Mısır çeşitleri olarak OSSK 596, OSSK 644,
OSSK 602, TK 6063, Carella, Hido, SY Reserve, Everest, SY Inove, Calcio, Cadiz, Sagunto
ve Tavascan çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3
tekerrürlü olarak yapılmıştır. Araştırmada bitki boyu 309.93-365.20 cm, ilk koçan yüksekliği
99.80-150.63 cm, sap çapı 23.44-27.84 mm, yaprak sayısı 11.67-13.63 adet, tepe püskülü
gösterme süresi 55-65 gün, koçan püskülü gösterme süresi 59-67 gün, stover verimi 4525.17-
5984.28 kg/da, koçan verimi 2166.17-3569.57 kg/da, yaprak/sap oranı % 35.86-53.85,
koçan/bitki oranı % 32.10-41.10, yeşil ot verimi 6736.33-9476.72 kg/da, kuru madde verimi
1758.41-2153.43 kg/da, yaprak alanı 802.46-1195.19 cm², ADF oranı % 25.61-30.80, NDF
oranı % 50.57-57.43, ham protein oranı % 7.63-9.32 arasında değişmiştir. En yüksek yeşil ot
verimi Everest, TK 6063, OSSK 602, Sagunto, Cadız, Hido ve Carella çeşitlerinden elde
edilmiştir. Araştırmada incelenen sap çapı, kuru madde verimi ve yaprak alanı özellikleri
bakımından çeşitler arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz bulunurken, diğer incelenen
özellikler önemli bulunmuştur.,
The aim of this research was to determine yield and quality characteristics of some maize
varieties in 2015 vegetation period in ecologic conditions of Ordu. In research, 13 maize
varieties which was obtained from private seed companies was used as experimental
materials. Those maize varieties were OSSK 596, OSSK 644, OSSK 602, TK 6063, Carella,
Hido, SY Reserve, Everest, SY Inove, Calcio, Cadiz, Sagunto ve Tavascan. The research was
done 3 times according to randomized block test pattern. In research, plant height changed
between 309.93-365.20 cm, ear height changed between 99.80-150.63 cm, stem diameter
changed between 23.44-27.84 mm, leaf count changed between 11.67-13.63, peak tasselling
time changed between 55-65.33 days, core tasselling time changed between 59-67.33 days,
stover field changed between 4525.17-5984.28 kg/da, core field changed between 2166.17-
3569.57 kg/da, leaf/ pedincule rate changed between 35.86-53.85 %, core/plant rate changed
between 32.10-41.10 %, green herb field rate changed between 6736.33-9476.72 kg/da, dry
matter field rate changed between 1758.41-2153.43 kg/da, leaf zone changed between 802.46-
1195.19 cm², ADF rate changed between 25.61-30.80 %, NDF rate changed between 50.57-
57.43 %, crude protein rate changed between 7.63-9.32 %. The highest green herb field was
obtained from Everest, TK 6063, OSSK 602, Sagunto, Cadız, Hido and Carella varieties. In
the research, difference between viewed pedincule diameter, dry matter field and leaf zone
characteristics were found statistically insignificant but other viewed characteristics were
found significant.