Bu araştırmada, Ordu İlinde deniz kafeslerinde balık yetiştiriciliği için uygun alanların
belirlenmesinde; derinlik, su sıcaklığı, deniz suyu basıncı, akıntı, tatlı su kaynaklarına olan
mesafe, diğer kurumların izni, demirleme alanları, su kalite parametreleri, diğer tesisler arası
mesafe, sahil topografyası, liman alanı, her türün yaşayabildiği su parametreleri, ulaşım,
hizmetler, yerel altyapı, tehlikeler, korunak, karadan uzaklık, yerin tipi, yer alanı, dalga
yüksekliği, hakim rüzgârlar, incelenerek il genelinde 5 adet kafes balıkçılığı için yer tespit
edilmiş olup, 1 adet de alternatif tür olarak midye alanı tespit edilmiştir.
Bu alanlar tespit edilirken tekne yardımıyla alanlar taranarak su altı ve su üstü radar
görüntülerinden de faydalanılmış olup, dalgıç yardımıyla da yer zemini hakkında bilgi
sağlanmıştır.
,In this study, the depth, water temperature, pressure, current, distance from fresh water
source, permissions from other institutions, anchorage areas, water quality parameters,
distance between facilities, coastal topography, port region, transportation, services, local
infrastructure, threats, sheltered area, offshore distance, location area and type, wave height
and dominant winds were investigated in order to determine suitable areas for fish breeding
in sea cages in Ordu Province. Five suitable areas for sea cage fish production and one
mussels production area as an alternative species have been identified in Ordu province.
When determining the appropriate areas for sea cage fish culture, all studied areas were
scanned with the aid of the echo-sounder on the boat and information about surface and
underwater conditions were gathered. In addition, information was collected about the sea
floor with the help of the diver.