Araştırma, kuluçkalık yumurtaların değişik oranlarda propolis ile dezenfekte
edilmesinin kuluçka sonuçları ve toplam bakteri sayıları üzerine etkisini belirlemek
amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nde bulunan
Atak-S ticari yumurtacı tavuk ebeveynlerinden elde edilen kuluçkalık yumurtalar,
kontrol, %3 propolis, %6 propolis ve %9 propolis olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır.
Araştırmada her bir grupta 480 adet olmak üzere toplam 1920 adet yumurta
kullanılmıştır. Dezenfektanlar yumurtalara uygulamadan önce, uygulandıktan sonra ve
kuluçkanın 18. gününde alınan numunelerde toplam bakteri sayımı yapılmıştır.
Araştırmada, kuluçka randımanı, çıkış gücü, malformasyon oranı, malpozisyon oranı,
civciv kalitesi, ıskarta civciv oranı, erken, orta ve geç dönem embriyo ölüm oranları
ile toplam bakteri sayıları üzerinde durulmuştur. Üzerinde durulan kuluçka
özelliklerinden çıkış gücü, kuluçka randımanı, malpozisyon oranı, erken ve geç dönem
embriyo ölüm oranları bakımından gruplar arasında önemli farklılık bulunurken,
ıskarta civciv oranı, malformasyon oranı, civciv kalitesi, orta dönem embriyo ölüm
oranı ve toplam bakteri sayısı bakımından gruplar arasında farklılık bulunmadığı tespit
edilmiştir.
Araştırmada kullanılan dezenfektanlardan %3 propolis grubunda yer alan
yumurtaların kuluçka sonuçlarının diğer gruplardan daha iyi olduğu ancak bu grubun
antibakteriyel etkisinin diğerlerine göre daha kısa olduğu sonucuna varılmıştır.,
This study was conducted to determine the influence of disinfected with propolis at
different rates on hatching results total bacteria count. For this purpose, hatching eggs
were obtained from parents of Atak-S commercial layer at the Poultry Research
Institute. The hatching eggs were divided into 4 groups, control, 3% propolis, 6%
propolis and 9% propolis. A total of 1920 eggs, with 480 in each of the groups were
used in the study. Total bacterial counts were made before applying the disinfectants
after applying the disinfectants and 18 days of incubation. In the study, hatchability,
hatchability of fertile eggs, malformation rate, malposition rate, chick quality, discard
chick rate, early, middle and late embryo mortality rates and total bacterial counts were
examined. Significant differences were found among the groups in terms of,
hatchability, hatchability of fertile eggs, malposition rate, and early and late embryo
mortality. There was no difference between the groups in terms of discard chick rate,
malformation rate, chick quality, medium embryo mortality and total bacteria count.
It was concluded that the eggs incubated in 3% propolis group had better hatching
results than the other groups but the antibacterial effect of this group was shorter than
the other groups.