2015-2017 yıllarında yürütülen bu çalışmada, Çakmak Baraj havzasında (Çarşamba) organik
sertifikalı sekiz fındık bahçesinde 5, 6, 7, 8, 10, 12 ve 14 dallı ocaklarda yetiştirilen Palaz ve
Tombul fındık çeşitlerinde meyve özellikleri ve verimin dal sayısına bağlı olarak değişimleri
araştırılmıştır.
Palaz çeşidinde ocaktaki dal sayısına bağlı olarak meyve ağırlığı 2.05-2.32 g, iç ağırlığı 1.12-
1.29 g iç oranı % 53.01-55.58, kabuk kalınlığı 1.08-1.20 mm, sağlam iç oranı % 83.1-95.8,
buruşuk iç oranı % 0-3.2 ve boş meyve oranı % 0-4.2 arasında belirlenmiştir. Tombul
çeşidinde ocaktaki dal sayısına bağlı olarak meyve ağırlığı 1.92-2.06 g, iç ağırlığı 1.06-1.24
g, iç oranı % 53.38-60.12, kabuk kalınlığı 0.84-1.13 mm, sağlam iç oranı % 85.2-96.8,
buruşuk iç oranı % 0-5.3 ve boş meyve oranı % 0-7.4 arasında kaydedilmiştir. Çotanaktaki
meyve sayısı üç yıllık ortalama değerlere göre Palaz çeşidinde 2.35 (6 dallı) ile 2.65 (5 dallı),
Tombul çeşidinde 2.51 (14 dallı) ile 2.71 (8 dallı) arasında değişmiştir.
Üç yıllık ortalamalara göre, dal sayısına bağlı olarak ocak verimi Palaz çeşidinde 1223-7290
g, Tombul çeşidinde 1676-6421 g; dal verimi Palaz çeşidinde 244.6-595.4 g, Tombul
çeşidinde 335.3-494.2 g arasında kaydedilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre, organik olarak yetiştirilen Palaz ve Tombul fındık çeşitlerinde
meyve kalite özellikleri ocaklardaki dal sayısının artışından önemli derecede
etkilenmemiştir. Ocak verimleri dal sayısının artışına paralel olarak yükselirken, üç yıllık
ortalamalara göre en yüksek dal verimleri çeşitlerin 8 dallı ocaklarından alınmıştır.
,In this study carried out in 2015-2017, changes in fruit characteristics and yields were
investigated in Palaz and Tombul varieties that are grown in 5, 6, 7, 8, 10, 12 and 14
stemmed bush (ocak) in eight organic certified hazelnut orchards in Çakmak Dam
(Çarşamba/Samsun).
Depending on the number of stem, Palaz variety has a range of 2.05-2.32 g for fruit weight,
1.12-1.29 g for kernel weight, 53.01-55.58 for kernel percentage, 1.08-1.20 mm for shell
thickness, 83.1-95.8% for good kernel, 0-3.2% for shriveled kernel and 0-4.2% for blank
nuts. Tombul variety has a range of 1.92-2.06 g for fruit weight, 1.06-1.24 g for kernel
weight, 53.38-60.12 for kernel percentage, 0.84-1.13 mm for shell thickness, 85.2-96.8% for
good kernel, 0-5.3% for shriveled kernel and 0-7.4% for blank nuts.
The number of fruit in cluster varied from 2.35 (6 stemmed bush) to 2.65 (5 stemmed bush)
for Palaz variety, and from 2.51 (14 stemmed bush) to 2.71 (8 stemmed bush) for Tombul
variety. As a three-year average, the yield amount per bush (ocak) varied from 1223 g to
7290 g for Palaz variety, and from 1676 g to 6421 g for Tombul variety. The yield per stem
between 244.6 g and 595.4 g for Palaz, and between 335.3 g and 494.2 g for Tombul.
Although fruit quality characteristics were not directly affected by the increase in the number
of stem, the yield per bush (ocak) increased parallel to the increase in the number of stem.
According to the three year average, the highest yield per stem were obtained from 8
stemmed bushes.