Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/94
Title: | Karışım Halinde Ekilen Arpa Çeşitlerinde Verim, Verim Unsurları ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi |
Other Titles: | BARLEY VARIANTS ADDED IN MIXTURE YIELD, YIELD AND QUALITY CHARACTERISTICS DETERMINATION |
Authors: | Berber, Adem Öner, Fatih Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 0000-0001-8140-3589 |
Keywords: | Arpa, Verim, Verim Unsurlan, çeşit Karışımları Barley, Yield, Yield Components, Variety Mixes. |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu çalışma, Ordu Üniversitesi Deneme Arazisinde bitki boyu uzun, kısa ve protein oranı yüksek olan Akar, Aydanhanım ve Burakbey olmak üzere üç adet arpa çeşidinin farklı oranlarda karıştırılarak, bu karışımların verim ve kalite özelliklerine etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Deneme 2016-2017 yetiştirme sezonunda tesadüf blokları deneme deseninde 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede bitki boyu, başak uzunluğu, m2'de ki başak sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, hasat indeksi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, kuru sap ağırlığı, tane verimi, protein oranı, kuru sapta kül oranı, bitkide toplam başak sayısı, toplam bitki ağırlığı ve toplam başak ağırlığı değerlerine bakılmıştır. Araştırmada çeşit ve karışımlara bağlı olarak bitki boyu 107-134 cm, başak uzunluğu 7.37-9.43 cm, m2'de ki başak sayısı 202-632 adet, başakta tane sayısı 25-34 adet, başakta tane ağırlığı 14.05-28.29 g, hasat indeksi %25-48, bin tane ağırlığı 55-62.45 g, hektolitre ağırlığı 51.3-64 kg, kuru sap ağırlığı 0.026-0.041 kg, tane verimi 347.4-928.1 kg/da, kuru sapta protein oranı %0.09-6.2, kuru sapta kül oranı %0.48-1.44, bitkide toplam başak sayısı 606-1897 adet, parselde toplam bitki ağırlığı 3.21-6.95 kg ve parselde toplam başak ağırlığı 0.81-3.03 kg arasında bulunmuştur. Bazı çeşitler saf ekimlerde daha üstün özellikler gösterse de oransal olarak karışım halinde ekimler daha üstün özellikler göstermiştir. Bu da bize gösteriyor ki karışım ekimler verim ve kaliteyi önemli derecede etkilemiştir. Birim alandan ürün ve verimi arttırmak için karışım halinde ekimi öneririm. This study was carried out in order to determine the effects of these mixtures on yield and quality characteristics by mixing three barley varieties in the Trial Area of Ordu University, Akar, Aydanhamm and Burakbey, which are long, short and high in protein, in different proportions. Trial In the growing season of 2016-2017, random blocks were set up with 4 repetitions in the trial pattern. Plant height, spike length, number of ears in m2 grain number in spike, grain weight in spike, harvest index, thousand grain weight, hectolitre weight, dry stem weight, grain yield, protein ratio, ash content in dry stem, total spike in plant number, total plant weight and total spike weight values were examined. Depending on varieties and mixtures in the study, plant height 107-134 cm, spike length 7.37-9.43 cm, the number of ears in m2 202-632, the number of ears in the spike 25-34, grain weight in the spike 14.05-28.29 g harvest index 25-48%, thousand grain weight between 55-62.45 g, hectoliter weight 51.3-64 kg, dry stem weight 0.026-0.041 kg, grain yield 347.4-928.1 kg/ da, dry stalk protein ratio 0.09- 6.2%, ash rate in dry stalk was between O.48-1.44%, total number of ears in the plant was between 606-1897, total plant weight in the parcel 3.21-6.95 kg and total spike weight in the parcel was between 0.81-3.03 kg. Although some varieties show superior characteristics in pure cultivation, proportionally mixed cultivation showed superior properties. This shows us that blended planting has significantly affected yield and quality. I recommend planting in a mixture to increase yield and yield from the unit area. |
URI: | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/94 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10355609.pdf | 10355609 | 2.67 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.