Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/5
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖner, Fatih-
dc.contributor.authorAtaman, Celal-
dc.date.accessioned2022-07-29T10:42:46Z-
dc.date.available2022-07-29T10:42:46Z-
dc.date.issued2022-
dc.date.submitted2022-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/5-
dc.description.abstractBu araştırma, çay fabrikalarında işlenerek son ürün (içilebilir çay) haline gelirken ortaya çıkan çay atığı ile azotlu gübrelemenin, yulafta (Avena sativa L.) çeşitli bitkisel ve kalite özelliklerine etkisini incelemek üzere tesadif bloklarında faktöriyel düzenlemelere göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada, çay atığının 3 dozu (0, 2.5 ve 5 ton/da) ile azotlu gübrelemenin de 3 dozu (10, 12.5 ve 15 kg/da) Diriliş yulaf (Avena sativa L.) çeşidine etkilerini belirlemek üzere parsellere uygulanmıştır. Araştırmada, bitki boyu, salkımda başakçık sayısı, salkım boyu, salkım sayısı, salkımda tane sayısı, salkımda tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, tane verimi gibi verim öğelerine bakılmıştır. Ayrıca çalışmada protein oranı, nişasta oranı, yağ oranı, lif oranı, kül oranı ve nem oranı gibi kalite parametrelerine de bakılmıştır. Çalışmada, farklı dozda çay atığı ve azotlu gübre uygulanan parsellerde ortalama olarak bitki boyu 38-91 cm, salkımda başakçık sayısı 37-175 adet, salkım boyu 12-32 cm, salkım sayısı 850-1161 adet, salkımda tane sayısı 115-480 adet, salkımda tane ağırlığı 3.20-14.96 g, bin tane ağırlığı 30.26-37.79 g, hasat indeksi %34.78-64.83, tane verimi 140-859 kg/da, protein oranı %16.79-20.69, nişasta oranı %32.24-44.07, lif oranı %7.63-10.27, yağ oranı %7.31-8.45, kül oranı %3.16-4.00, nem oranı %7.56-8.96 değerleri arasında tespit edilmiştir.,This research was carried out in three recurrences according to factorial arrangements in coincidence blocks to examine the effects of nitrogen fertilization with tea waste which is processed in tea factories to become the final product (drinkable tea), on various herbal and quality characteristics of oat (Avena sativa L.). In the research, 3 doses of tea waste (0, 2.5 and 5 tons/da) and 3 doses of nitrogen fertilization (10, 12.5 and 15 kg/da) were applied to the parcels to determine their effects on Diriliş oat (Avena sativa L.) type. In the research, yield items such as plant height, number of spikelet per bunch, bunch length, bunch number, number of grains per bunch, grain weight per bunch, one thousand grain weight, harvest index, and grain yield were examined. In addition, quality parameters such as protein ratio, starch ratio, fat ratio, fiber ratio, ash ratio and moisture ratio were also examined in the study. In the study, the plant height 38-91 cm, the number of spikelets in a bunch 37-175, the height of bunch 12-32 cm, the number of bunches 850-1161, the number of grains in a bunch 115-480, the grain weight per bunch 3.20-14.96 g, one thousand grain weight 30.26-37.79 g, harvest index 34.78-64.83%, grain yield 140-859 kg/da, protein rate 16.79-20.69%, starch rate 32.24-44.07%, fiber rate 7.63-10.27%, oil ratio 7.31-8.45, ash ratio 3.16-4.00%, humidity ratio 7.56-8.96% were determined in average in the parcels where different doses of tea waste and nitrogen fertilizer were applied.en_US
dc.description.abstractBu araştırma, çay fabrikalarında işlenerek son ürün (içilebilir çay) haline gelirken ortaya çıkan çay atığı ile azotlu gübrelemenin, yulafta (Avena sativa L.) çeşitli bitkisel ve kalite özelliklerine etkisini incelemek üzere tesadif bloklarında faktöriyel düzenlemelere göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada, çay atığının 3 dozu (0, 2.5 ve 5 ton/da) ile azotlu gübrelemenin de 3 dozu (10, 12.5 ve 15 kg/da) Diriliş yulaf (Avena sativa L.) çeşidine etkilerini belirlemek üzere parsellere uygulanmıştır. Araştırmada, bitki boyu, salkımda başakçık sayısı, salkım boyu, salkım sayısı, salkımda tane sayısı, salkımda tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, tane verimi gibi verim öğelerine bakılmıştır. Ayrıca çalışmada protein oranı, nişasta oranı, yağ oranı, lif oranı, kül oranı ve nem oranı gibi kalite parametrelerine de bakılmıştır. Çalışmada, farklı dozda çay atığı ve azotlu gübre uygulanan parsellerde ortalama olarak bitki boyu 38-91 cm, salkımda başakçık sayısı 37-175 adet, salkım boyu 12-32 cm, salkım sayısı 850-1161 adet, salkımda tane sayısı 115-480 adet, salkımda tane ağırlığı 3.20-14.96 g, bin tane ağırlığı 30.26-37.79 g, hasat indeksi %34.78-64.83, tane verimi 140-859 kg/da, protein oranı %16.79-20.69, nişasta oranı %32.24-44.07, lif oranı %7.63-10.27, yağ oranı %7.31-8.45, kül oranı %3.16-4.00, nem oranı %7.56-8.96 değerleri arasında tespit edilmiştir.,This research was carried out in three recurrences according to factorial arrangements in coincidence blocks to examine the effects of nitrogen fertilization with tea waste which is processed in tea factories to become the final product (drinkable tea), on various herbal and quality characteristics of oat (Avena sativa L.). In the research, 3 doses of tea waste (0, 2.5 and 5 tons/da) and 3 doses of nitrogen fertilization (10, 12.5 and 15 kg/da) were applied to the parcels to determine their effects on Diriliş oat (Avena sativa L.) type. In the research, yield items such as plant height, number of spikelet per bunch, bunch length, bunch number, number of grains per bunch, grain weight per bunch, one thousand grain weight, harvest index, and grain yield were examined. In addition, quality parameters such as protein ratio, starch ratio, fat ratio, fiber ratio, ash ratio and moisture ratio were also examined in the study. In the study, the plant height 38-91 cm, the number of spikelets in a bunch 37-175, the height of bunch 12-32 cm, the number of bunches 850-1161, the number of grains in a bunch 115-480, the grain weight per bunch 3.20-14.96 g, one thousand grain weight 30.26-37.79 g, harvest index 34.78-64.83%, grain yield 140-859 kg/da, protein rate 16.79-20.69%, starch rate 32.24-44.07%, fiber rate 7.63-10.27%, oil ratio 7.31-8.45, ash ratio 3.16-4.00%, humidity ratio 7.56-8.96% were determined in average in the parcels where different doses of tea waste and nitrogen fertilizer were applied.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAzot, Çay Atığı, Verim, Yulaf,Nitrogen, Oats, Tea Waste, Yielden_US
dc.subjectAzot, Çay Atığı, Verim, Yulaf,Nitrogen, Oats, Tea Waste, Yielden_US
dc.titleÇay Atığı ile Azotlu Gübre Uygulamalarının Yulafta (Avena Sativa L.) Verim ve Bitkisel Özelliklere Etkisien_US
dc.title.alternativeThe Effects Of Nitrogen Fertilizer Wıth Tea Waste Applıcations On Yıeld And Herbal Characterıstıc Of Oat (Avena Sativa L.)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-6264-3752en_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10367220.pdf103672202.67 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.