Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/373
Title: | Siyah, Yeşil ve Beyaz Çayların Kalite Kriterleri, Mineral İçerikleri, Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivite Yönünden Karşılaştırılması |
Other Titles: | COMPARISON OF BLACK, WHITE AND GREEN TEA IN TERMS OF QUALITY CRITERIA, MINERAL CONTENT, ANTIOXIDANT AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY |
Authors: | Prof. Dr. Kara, Şevket Metin Akbulut, Atila Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Keywords: | Camellia sinensis, DPPH, Kafein, Kateşin, Toplam Fenol Camellia sinensis, Caffeine, Catechins, DPPH, Total Phenol |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Black, green and white teas derived from Camellia sinensis contain bioactive
compounds with powerful antioxidant and antimicrobial properties. This study was
carried out to compare the contents of quality criteria, total phenols and mineral
elements along with antioxidant and antimicrobial activities of black, green and white
teas of three shooting periods (may, july and august). The presence of mineral elements
and cathechins in tea extracts was quantified by flame atomic absorption spectrometry
and HPLC. The content of total phenolics in tea extracts was determined according to
Folin-Ciocalteu procedure and calculated as gallic acid equivalents. The antioxidant
and antimicrobial activities of the tea extracts were determined by the radical 2,2ꞌ-
diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging-assay and using disk diffusion method,
respectively. The contents of P, K, Mg, Cu, and Zn were found to be higher in white
tea, whereas the highest contents of Ca and Fe were detected in green tea. The content
of caffeine in black tea was higher compared to green and white teas. The highest
amounts of epicatechin (EC), epigallocatechin (EGC), and epigallocatechin gallat
(EGCG) were found in black, green and white teas, respectively. Epigallocatechin
gallat (EGCG) was the most predominant cathechins followed by epigallocathechin in
all teas. White and green teas have higher total phenol as compared to black tea and
therefore produce higher antioxidant activities. The highest antimicrobial activity was
observed in white tea followed by green and black tea. In general, antioksidan and
antimicrobial activity was higher in the first and second shooting period. In conclusion,
the result of this study revealed that the contents of mineral element, quality criteria
and total phenol along with antioxidant and antimicrobial activity significantly vary
according to tea types with white and green teas were more prominent than black tea.,Camellia sinensis bitkisinden elde edilen siyah, yeşil ve beyaz çaylar güçlü
antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri olan biyoaktif bileşikler içermektedirler. Bu
çalışma, mayıs, temmuz ve eylül sürgün dönemilarinde hasat edilen çay
yapraklarından elde edilen siyah, beyaz ve yeşil çayların kalite kriterleri, mineral
element içerikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri yönünden
karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çay ekstraktlarında toplam fenol içeriğinin
belirlenmesinde Folin–Ciocalteu metodu, mineral elementlerin tayininde atomik
absorpsiyon spektrometresi ve kateşin içeriklerinin belirlenmesinde HPLC cihazı
kullanılmıştır. Çay örneklerinin antioksidan kapasiteleri DPPH free-radical
scavenging yöntemi ile belirlenmiş, antimikrobiyal aktivite testlerinde disk difüzyon
yöntemi kullanılmıştır. Beyaz çayın P, K, Mg, Cu ve Zn içeriği ve yeşil çayın Ca ve
Fe içeriği diğer çaylardan daha yüksek bulunmuştur. Siyah çayın kafein içeriği beyaz
ve yeşil çaya göre daha yüksektir. Siyah çayda epikateşin (EC), yeşil çayda
epigallokateşin (EGC), beyaz çayda epigallokateşin gallat (EGCG) en fazla bulunan
kateşinlerdir. Epigallokateşin gallat tüm çaylarda en fazla bulunan kateşindir ve bunu
epigallokateşin izlemiştir. Beyaz ve yeşil çaylar siyah çaya göre daha yüksek toplam
fenol içeriğine sahiptirler ve antioksidan aktiviteleri siyah çaya oranla daha yüksektir.
Antimikrobiyal aktivite yönünden birinci sırada beyaz çay yer almış, bunu yeşil ve
siyah çaylar izlemiştir. Genellikle birinci ve ikinci sürgün çayların antioksidan ve
antimikrobiyal aktiviteleri daha yüksektir. Sonuç olarak mineral element, kalite
kriterleri ve toplam fenol içerikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal aktivitenin çay
tiplerine göre oldukça önemli değişim gösterdiği ve siyah çaya göre beyaz ve yeşil
çayların çok daha ön plana çıktığı belirlenmiştir. Black, green and white teas derived from Camellia sinensis contain bioactive compounds with powerful antioxidant and antimicrobial properties. This study was carried out to compare the contents of quality criteria, total phenols and mineral elements along with antioxidant and antimicrobial activities of black, green and white teas of three shooting periods (may, july and august). The presence of mineral elements and cathechins in tea extracts was quantified by flame atomic absorption spectrometry and HPLC. The content of total phenolics in tea extracts was determined according to Folin-Ciocalteu procedure and calculated as gallic acid equivalents. The antioxidant and antimicrobial activities of the tea extracts were determined by the radical 2,2ꞌ- diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging-assay and using disk diffusion method, respectively. The contents of P, K, Mg, Cu, and Zn were found to be higher in white tea, whereas the highest contents of Ca and Fe were detected in green tea. The content of caffeine in black tea was higher compared to green and white teas. The highest amounts of epicatechin (EC), epigallocatechin (EGC), and epigallocatechin gallat (EGCG) were found in black, green and white teas, respectively. Epigallocatechin gallat (EGCG) was the most predominant cathechins followed by epigallocathechin in all teas. White and green teas have higher total phenol as compared to black tea and therefore produce higher antioxidant activities. The highest antimicrobial activity was observed in white tea followed by green and black tea. In general, antioksidan and antimicrobial activity was higher in the first and second shooting period. In conclusion, the result of this study revealed that the contents of mineral element, quality criteria and total phenol along with antioxidant and antimicrobial activity significantly vary according to tea types with white and green teas were more prominent than black tea.,Camellia sinensis bitkisinden elde edilen siyah, yeşil ve beyaz çaylar güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri olan biyoaktif bileşikler içermektedirler. Bu çalışma, mayıs, temmuz ve eylül sürgün dönemilarinde hasat edilen çay yapraklarından elde edilen siyah, beyaz ve yeşil çayların kalite kriterleri, mineral element içerikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri yönünden karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çay ekstraktlarında toplam fenol içeriğinin belirlenmesinde Folin–Ciocalteu metodu, mineral elementlerin tayininde atomik absorpsiyon spektrometresi ve kateşin içeriklerinin belirlenmesinde HPLC cihazı kullanılmıştır. Çay örneklerinin antioksidan kapasiteleri DPPH free-radical scavenging yöntemi ile belirlenmiş, antimikrobiyal aktivite testlerinde disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Beyaz çayın P, K, Mg, Cu ve Zn içeriği ve yeşil çayın Ca ve Fe içeriği diğer çaylardan daha yüksek bulunmuştur. Siyah çayın kafein içeriği beyaz ve yeşil çaya göre daha yüksektir. Siyah çayda epikateşin (EC), yeşil çayda epigallokateşin (EGC), beyaz çayda epigallokateşin gallat (EGCG) en fazla bulunan kateşinlerdir. Epigallokateşin gallat tüm çaylarda en fazla bulunan kateşindir ve bunu epigallokateşin izlemiştir. Beyaz ve yeşil çaylar siyah çaya göre daha yüksek toplam fenol içeriğine sahiptirler ve antioksidan aktiviteleri siyah çaya oranla daha yüksektir. Antimikrobiyal aktivite yönünden birinci sırada beyaz çay yer almış, bunu yeşil ve siyah çaylar izlemiştir. Genellikle birinci ve ikinci sürgün çayların antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri daha yüksektir. Sonuç olarak mineral element, kalite kriterleri ve toplam fenol içerikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal aktivitenin çay tiplerine göre oldukça önemli değişim gösterdiği ve siyah çaya göre beyaz ve yeşil çayların çok daha ön plana çıktığı belirlenmiştir. |
URI: | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/373 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10300093.pdf | 10300093 | 2.06 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.