Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3300
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorErtürk, Ömer-
dc.contributor.advisorÇil, Elif-
dc.contributor.authorDemir, Demet-
dc.date.accessioned2022-11-17T14:55:23Z-
dc.date.available2022-11-17T14:55:23Z-
dc.date.issued2022-
dc.date.submitted2022-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3300-
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Türkiye'de arıcılığın ekonomiye önemli katkı sağladığı üç il olan Bayburt, Ordu ve Rize illerinden alınan bal örneklerinin fizikokimyasal ve biyolojik karakterizasyonlarının incelenerek belirlenmesi ve karşılaştırılmasıdır Bayburt Kitre köyüne ait iki, Ordu Yoroz yöresine ait bir ve Rize Anzer yöresine ait birer tane olmak üzere dört bal numunesi toplanmıştır. Toplanan örneklerin toplam fenolik ve flavonoid içerikleri ve DPPH serbest radikal temizleme ve FRAP tayini ile antioksidan aktiviteleri, Kirby-Bauer Disk diffüzyon analizi ve Minimal İnhibitör Konsantrasyon (MİK) tayini ile de antibakteriyal aktiviteleri incelenmiştir. Ayrıca örneklerin enzim inhibisyon analizi olarak üreaz, glukoz-oksidaz aktivitesi, UV-Vis ve FTIR analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda fenolik içeriği en yüksek olan bal Anzer balı en düşük olan bal Kara Kovan balı olarak tespit edilmiştir. Test edilen dört bal numunesinde flavonoid madde içeriği Anzer ve Kestane balında tespit edilebilmiştir. Antioksidan değerine bakıldığında en yüksek değer Anzer ballında tespit edilmiştir. İncelenen numunelerin arasında çok değişken olmasada farklılıklar gözlenmiştir. Tespit edilen bu farklılıkların nedeni olarak farklı coğrafik koşullar ve balın içermiş olduğu bileşenlerin farklı miktarlarda olmasıyla açıklanabilir.en_US
dc.description.abstractThis study aims to examine, determine and compare the physicochemical and biological characterizations of honey samples taken from Bayburt, Ordu and Rize, three provinces where beekeeping contributes significantly to the economy in Turkey. Four honey samples, two from Bayburt Kitre village, one from Ordu Yoroz region and one from Rize Anzer region, were collected. Total phenolic and flavonoid contents of the collected samples, antioxidant activities with DPPH free radical scavenging and FRAP determination, and antibacterial activities with Kirby-Bauer Disk diffusion analysis and Minimal Inhibitory Concentration (MIC) assay were investigated. In addition, urease, glucose-oxidase activity, UV-Vis and FTIR analyzes were performed as enzyme inhibition analysis of the samples. As a result of the analysis, Anzer honey with the highest phenolic content was determined as Black Hive honey with the lowest. In the four honey samples tested, the flavonoid content could be determined in Anzer and Chestnut honey. Considering the antioxidant value, the highest value was determined in Anzer honey. Differences were observed, although not very variable, among the samples examined. The reason for these differences can be explained by different geographical conditions and the different amounts of components contained in honey.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntibakteriyel, Antifungal, Bal, Biyoaktiviteen_US
dc.subjectAntibacterial, Antifungal, Honey, Bioactivityen_US
dc.titleDört Farklı Bal Çeşidinin Fiziksel ve Kimyasal Aktiviteleri ile Antioksidan Ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Araştırılması Ve Karşılaştırılarak İncelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestıgatıon And Comparıson Of Physıco-Chemıcal Actıvıtıes, Antıoxıdant And Antımıcrobıal Propertıes Of Four Dıfferent Honey Varıetıesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.contributor.authorID0000-0001-5837-6893en_US
dc.contributor.authorID0000-0003-1420-8729en_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10243470.pdf10243470905.76 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.