Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3224
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Prof. Dr. Alkan, Sezai | - |
dc.contributor.author | Berber, Özlem | - |
dc.date.accessioned | 2022-09-08T06:08:00Z | - |
dc.date.available | 2022-09-08T06:08:00Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.date.submitted | 2022 | - |
dc.identifier.uri | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3224 | - |
dc.description.abstract | Bu araştırmada; 2021 yılında Bursa’da ikamet eden tüketicilerin, yumurta tüketim davranışlarının, tüketimi etkileyen faktörlerin ve tüketicilerin bilinç düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Basit tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 460 kişi ile yüz yüze anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tüketicilerin %98.5’inin yumurta tükettiği ve hane başına haftalık yumurta tüketiminin ortalama 15.58 adet olduğu belirlenmiştir. Hane genişliği 3.59 kişi olup kişi başı yıllık yumurta tüketimi de 208 adet olarak saptanmıştır. Tüketici hanelerinin ortalama aylık geliri 4501- 5500 TL arasında olup ortalama aylık gıda harcaması 1501-2000 TL arasında olduğu tespit edilmiştir. Tüketicilerin %69.3’ünün haftada bir kez yumurta satın aldığı ve aynı markayı satın alanların oranının %40.6 olduğu saptanmıştır. Tüketicilerin %31.3’ü kahverengi kabuklu yumurtaları satın almayı tercih ederken, %46.1’ i ise kabuk renginin yumurta satın alma tercihlerinde etkili olmadığını belirtmişlerdir.Tüketicilerin %47.0’ının orta boy, %47.0’ının da büyük boy yumurtaları satın almayı tercih ettikleri belirlenmiştir. Aynı zamanda, tüketicilerin %58.3’ü yumurtayı marketten almaktadır. Yumurta satın alınırken tüketiciler tarafından en fazla kapalı karton viyol ambalaj (%60.2) ve 15’li sunum şekli (%47.8) tercih edilmektedir. Tüketicilerin %88.3’ü yumurta üretim sistemleri hakkında bilgi sahibi olduklarını belirtmiştir. Aynı zamanda tüketicilerin %38.7’si serbest sistem yumurta tavukçuluğunu bildiklerini ve %59.3’ü de bu sistemin diğer sistemlerden daha iyi olduğunu ifade etmiştir. Tüketicilerin %57.0’ı Covid 19 vakalarının yumurta tüketimlerini etkilemediğini, buna karşın %26.1’i ise yumurta tüketimlerini arttırdığını belirtmiştir. Aynı zamanda, tüketicilerin %77.4’ü Covid 19 vakalarının yumurta fiyatlarını arttırdığını ifade etmiştir. Yumurta satın alırken tüketicilerin %35.3’ünün üretim tarihine dikkat ettikleri belirlenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | In this research, in 2021, it is aimed to determine the egg consumption behaviours of the consumers residing in Bursa, the factors affecting consumption and the level of consciousness of the consumers. A face-to-face surveys was conducted with 460 people selected by simple random sampling. In the research, it was determined that 98.5% of the consumers consume eggs and the average weekly egg consumption per households is 15.58 eggs. The households size is 3.59 people and the annual egg consumption person is determined as 208 eggs. It has been determined that the average monthly income of the households is between 4501-5500 TL and the average monthly food expenditure is between 1501-2000 TL. It was determined that 69.3% of the consumers bought eggs once a week and the rate of those who bought the same trademark is 40.6%. While 31.3% of the consumers preferred to buy brown-shelled eggs, 46.1% stated that the color of the shell was not effective in their purchasing preferences. Again, it was determined that 47% of consumers preferred to buy medium size eggs and 47% preferred large eggs. At the same time, 58.3% of consumers buy eggs from the market. While purchasing eggs, the consumers mostly preferred closed cardboard viol packaging (60.2%) and the 15-pack presentation (47.8%). Also, 88.3% of consumers stated that they have knowledge about egg production systems. At the same time, 38.7% of the consumers stated that they knew about the free range egg production system and 59.3% of them stated that this system is better than other systems. 57% of consumers stated that Covid 19 cases did not affect their egg consumption, while 26.1% stated that they increased their egg consumption. At the same time, 77.4% of consumers stated that Covid 19 cases increased egg prices. It has been determined that 35.3% of the consumers pay attention to the production date when purchasing eggs. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Anket, Bursa İli, Tüketim Bilinci, Tüketici Davranışı,Yumurta | en_US |
dc.subject | Awareness Of Consumption, Bursa Province,Consumer Behaviours, Egg, Survey | en_US |
dc.title | Bursa İlinde Yumurta Tüketim Bilincinin ve Tüketici Davranışlarının Belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determınatıon Of Egg Consumptıon Conscıousness And Behavıour In Bursa Provınce | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Ordu Üniversitesi | en_US |
dc.contributor.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-2905-1528 | en_US |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10395641.pdf | 10395641 | 2.3 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.