Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/141
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Ekbiç, Ercan | - |
dc.contributor.author | Karasakal, İlyas | - |
dc.date.accessioned | 2022-08-10T09:18:56Z | - |
dc.date.available | 2022-08-10T09:18:56Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.date.submitted | 2020 | - |
dc.identifier.uri | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/141 | - |
dc.description.abstract | Bu araştırma, 2018-2019 üretim sezonunda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama ve araştırma arazisinde ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada, farklı azot dozu (0, 7.5, 15 ve 22.5 kg/da) ile birlikte salisilik asit uygulamalarının (0, 0.5 ve 1 mM) marulda yaprak rengi, taze taze ağırlık, kuru ağırlık, bitki ağırlığı, bitki çapı, bitki yüksekliği, bitkideki yaprak sayısı, yaprak uzunluğu, yaprak genişliği, parsel verim gibi özellikleri ve biyoaktif bileşik içerikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Artan azot dozlarına paralel olarak marulda bitki gelişimi ve büyümesi üzerine olumlu etkiler tespit edilmiştir. Nitekim, 22.5 kg/da azot dozu uygulamasından diğer dozlara göre daha yüksek yaprak eni, yaprak uzunluğu, kuru madde, taze ağırlık, SPAD değeri, bitki ağırlığı, bitki uzunluğu ve bitki çapı değerleri ölçülmüştür. Ancak en düşük toplam fenolik ve flavonoid miktarı 22.5 kg/da azot uygulanan marullardan elde edilmiştir. Salisilik dozlarının ise etkileri farklı şekilde olduğu belirlenmiştir. Azot ve SA kombinasyonunda yüksek dozlarda azot uygulamaları ile daha olumlu değerler elde edilmiştir. Çalışma sonucunda artan azot dozlarının marul bitkisinin verim ve kalitesi üzerine olumlu etkisi tespit edilirken, salisilik uygulamalarının parametreler üzerine farklı etkileri olduğu belirlenmiştir., | en_US |
dc.description.abstract | This research was carried out in the application and research area and laboratories of Ordu University Faculty of Agriculture, Department of Horticulture during the 2018-2019 production season. In the study, effects of different nitrogen (0, 7.5, 15 and 22.5 kg/da) and salicylic acid (0, 0.5 and 1 mM) doses application on leaf color, fresh weight, dry weight, plant weight, plant diameter, plant height, number of leaves in the plant, leaf length, leaf width, plot yield and bioactive compound contents of the lettuce were investigated. It has been determined that 22.5 kg/da nitrogen application has a significant effect on the growth and development of lettuce plant. As a matter of fact, higher leaf width, leaf length, dry matter, fresh weight, SPAD value, plant weight and plant length values were measured from 22.5 kg/da nitrogen dose compared to other doses. However, the lowest total phenolic and flavonoid content values were obtained in 22.5 kg/da nitrogen applied plots. Lettuce shows different reaction to the salicylic acid applications. More positive values were obtained with high doses of nitrogen applications in combination of nitrogen and SA. As a result of the study, it was determined that increasing nitrogen doses had a positive effect on the yield and quality of lettuce, while salicylic applications had different effects on parameters. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Azot, Kalite, Marul, Salisilik Asit, Verim.,Lettuce, Nitrogen, Salicilic Acid, Yield, Quality. | en_US |
dc.title | Marulda Farklı Azot Dozları Ve Salisilik Asit Uygulamalarının Agro-Morfolojik Özellikler Üzerine | en_US |
dc.title.alternative | THE EFFECT OF DIFFERENT NITROGEN DOSES AND SALICIC ACID APPLICATIONS ON AGRO-MORPHOLOGICAL PROPERTIES | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Ordu Üniversitesi | en_US |
dc.contributor.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10223072.pdf | 10223072 | 1.43 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.