Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1292
Title: | Çorum İli İskilip İlçesinde Yetiştirilen Mahalli Misket Elmalarının Fenolojik, Morfolojik, Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Moleküler Olarak Tanımlanması |
Other Titles: | DETERMINATION OF PHENOLOGICAL, MORPHOLOGICAL, POMOLOGICAL CHARACTERISTICS AND MOLECULAR IDENTIFICATION OF LOCAL MISKET APPLE CULTIVARS GROWN IN İSKİLİP PROVINCE ÇORUM |
Authors: | Doğru, Berna Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Keywords: | İskilip, Misket Apple, Germplasm, Selection, RAPD Analysis,İskilip, Misket Elması, Genetik Kaynaklar, Seleksiyon, RAPD |
Issue Date: | 2012 |
Publisher: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu araĢtırma, Çorum ili Ġskilip ilçesinin mahalli Misket elmalarının fenolojik,
morfolojik, pomolojik ve moleküler özelliklerinin tanımlanması amacıyla 2010-2011
yılları arasında yürütülmüĢtür.
Seçilen genotiplerde ortalama meyve ağırlığı 102.94-175.74 g arasında, meyve
çapı 58.96-73.92 mm arasında, meyve boyu 57.88-72.36 mm arasında, meyve eti
sertliği 8.40-11.66 lb, meyve hacmi 120-232 ml arasında, SÇKM % 10.65-% 15.00
arasında; pH 4.26-5.80 arasında; TEAM (titre edilebilir asit miktarı) ise % 0.13-% 0.35
arasında tespit edilmiştir. Seçilen elma genotipleri arasındaki genetik çeşitliliği DNA
seviyesinde saptamak için 30 RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA ) primeri
kullanılmıştır. Amplifikasyonlar sonucu toplam 217 adet bant elde edilmiş ve bu
bantlardan 102 adeti (% 45)’i polimorfik özellik göstermiştir., This study was carried out to identify phenological, morphological, pomological and molecular characteristics of “Misket” apple genetic resources collected from Ġskilip province of Çorum in during 2010-2011. Selected genotypes showed varying parameters for average fruit weight (102.94- 175.74 g), fruit diameter (58.96-73.92 mm), fruit length (57.88-72.36 mm), fruit flesh firmness (8.40-11.66 lb), fruit volume (120-232 ml, soluble solids content (10.65 %- 15.00 %), pH values (4.26-5.80) and amount of titratable acidity (0.13-0.35 %). The genetic diversity among the selected apple genotypes was determined at DNA level using 30 RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) primers. The RAPD analysis resulted in a total of 217 bands, 102 of which showing polymorphism (45%) |
URI: | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1292 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
443269 BERNA DOĞRU.pdf | 443269 | 8.81 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.